Exxon Mobil sa dohodol na kúpe Pioneer Natural Resources

11.10.2023 Celý región

Houston 11. októbra (TASR) - Americký ropný koncern Exxon Mobil sa dohodol na kúpe svojho rivala Pioneer Natural Resources za takmer 60 miliárd USD. Stane sa tak najväčším producentom v Permskej panve, teda v oblasti s najväčšími ložiskami bridlicovej ropy a zemného plynu na svete. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

V rámci dohody zaplatí ExxonMobil 59,5 miliardy USD (56,23 miliardy eur) za Pioneer. Ponuka 253 USD za akciu predstavuje 9-percentnú prémiu k priemernej cene akcií spoločnosti Pioneer za 30 dní pred 5. októbrom, keď sa objavili prvé správy o dohode. Celková transakcia vrátane dlhu má hodnotu približne 64,5 miliardy USD, uviedli spoločnosti.

Ide o najväčšiu transakciu Exxonu od kúpy Mobil Oil za 81 miliárd USD v roku 1998, teda roky pred začiatkom rozmachu ťažby z bridlíc.

Dohoda má byť dokončená začiatkom roka 2024, dodali spoločnosti. Exxon prekonal obdobie strát a dlhov v uplynulých dvoch rokoch znižovaním nákladov, predajom desiatok aktív a vďaka zdraženiu energií po ruskej invázii na Ukrajinu, čo mu prinieslo vyššie príjmy.

ExxonMobil uviedol, že prevzatie spoločnosti Pieoneer prinesie väčšie úspory nákladov, prevádzkovú a kapitálovú efektívnosť, ako aj výrazné zvýšenie produkcie.

Fúzia však pravdepodobne nepoteší klimatických aktivistov, aj keď ExxonMobil sľúbil, že bude využívať najlepšie postupy v oblasti životného prostredia.

Po fúzii tak budú mať štyri najväčšie americké ropné spoločnosti pod kontrolou veľké časti bridlicového poľa Permskej panvy, ktoré je vysoko cenené vďaka relatívne nízkym nákladom na ťažbu ropy a plynu. Tie dosahujú v priemere okolo 10,50 USD na barel (159 litrov).

(1 EUR = 1,0582 USD)
 

Vyberte región

mark